Fortrydelsesret

Når man handler med private over internetauktioner som QXL og Lauritz, så har man fortrydelsesret. Det står faktisk også i vindermailen der udsendes til dig.

Når handlen formidles er det altså ikke rent privat salg og købeloven gælder derfor.

En af måderne at QXL snor sig uden om dette faktum er, at hvis en handel bliver aflyst, skal grunden angives og hvis køber ikke ønsker varen alligevel, så får køber en negativ karakter. Når man byder, står der også at buddet er bindende.

Da ikke ret mange ønsker en negativ karakter, fungerer returretten derfor i praksis ikke.

Jeg har en enkelt gang købt nogle stole der var beskrevet som værende i god stand, men da jeg kom for at hente, var flere sæder skåret op og ingen af stolene kunne nå gulvet med alle ben. Sælger var helt ny og da hun forsøgte at afblæse handlen via kundeservice, fik jeg den sædvanlige email (som man skal reagere hurtigt på). I min besvarelse forklarede jeg så meget præcist, at sælger havde "oversolgt" varen uden at blive uvenlig. På denne måde opgav QXL at uddele nogen karakterer. Man kan dog synes at sælger burde have haft en negativ karakter, for at lyve om stolenes stand, men dette er så bare et godt eksempel på, hvordan karaktersystemet fungerer dårligt.




Et citat fra forbrugerstyrelses hjemmeside om forbrug

...Reglerne for internetauktionen og forløbet af auktionen skal klart og tydeligt fremgå af hjemmesiden

Ved en internetauktion står auktionsfirmaet normalt enten som sælger af varen, eller firmaet fungerer som formidler af salget.
Fordi der er en erhvervsdrivende sælger eller formidler, er forbrugeres køb på en internetauktion som udgangspunkt et såkaldt forbrugerkøb. Det betyder, at købet er omfattet af reglerne for e-handel, eller fjernsalg, som det også hedder, i forbrugeraftaleloven. Det sikrer blandt andet køberen en fortrydelsesret.
Købet er desuden omfattet af de forbrugerbeskyttende regler i købeloven, fx om mangler ved varen.

Handler der ikke er internetauktioner
Der er en del handler på internettet, der umiddelbart ligner auktioner, men som ikke er det. De kan nærmest betegnes som "elektroniske annonceaviser", som fx Den Blå Avis. Her kan køberne byde på varen, men det er ikke sat i system som auktion, hvor man følger på forhånd fastsatte regler.
I denne type handler, kan det være svært at afgøre, hvilke regler der gælder.
Det kan være en privat handel, hvis sælgeren er en privatperson. Hvis sælgeren er erhvervsdrivende, kan du være beskyttet af reglerne for forbrugerkøb, og det kan du også, hvis det internetfirma, der driver hjemmesiden, optræder som formidler af en handel mellem to privatpersoner.